Hangi CMS Wordpress vs Joomla

/ 0 Yorum

Hangi CMS Wordpress vs Joomla

Web sitenizde, içerik yönetim sistemi (CMS) kullanmaya karar verdiğinizi düşünelim. Günümüzde en popüler ve kullanışlı 3 tane platform bulunmaktadır. WordpressJoomlaDrupal, sırasıyla web dünyasında kullanım oranlarına göre en çok tercih edilen içerik yönetim sistemleridir. Bu yazıda, en çok kullanılan iki platformun (Wordpress ve Joomla) çalışma prensiplerini, artılarını eksilerini ve aralarında ki farkları, iki yazıdan oluşan bir yazı serisiyle anlatmaya çalışacağız.

Her iki platform da kullanım kolaylığı, özelleştirilebilir yapısı ve etkin topluluklar özellikleri ile popüler olan platformlardır. Wordpress ve Joomla, modern tasarım yapabileceğiniz harika seçimler olsa da ikisinin de artı ve eksileri bulunuyor. İçerik yönetim sistemlerinde kullanılan özellikler üzerinden Wordpress vs. Joomla sloganıyla başlayalım.

Kullanılabilirlik ve Kullanıcı Deneyimi

Wordpress, sitelerinin kurulumu teknik bilgi gerektirmeyen bir kolaylıkta tasarlanmıştır. Yeni kullanıcının kurulumu gerçekleştirip herhangi bir ayarlama veya eklenti kurmaya gerek olmadan, sitesinde ilk içeriğini yayınlamaya başlaması neredeyse 10 dakika sürmektedir. Basit arayüz yapısıyla kullanıcı deneyimini üst seviyelere taşıyor. Öğrenmek için fazla zaman harcamıyorsunuz.

Joomla, kurulumu ve kullanım kolaylığı açısından wordpress’ten daha fazla teknik bilgiye ihtiyaç olması nedeniyle karmaşıktır. Wordpress’te arama motorları için ayar yapmanıza gerek kalmadan kurulum yapıp yayınlamaya başlayabilirsiniz. Joomla’da bu durum ayar gerektirmektedir. Basit bir arayüze sahip ama işleme mantığını kavrayabilmek için daha fazla zamana ihtiyacınız var.

Wordpress teknik bilgisi olmayan kullanıcıya hitap ederken, Joomla biraz teknik bilgi gerektiren kullanılabilirliği ile bu konuda geride kalıyor.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ve Güvenlik

Wordpress, tam bir paket kurulumuna ve arama motoru ayarlarına sahip olduğu için arama motorlarıyla arasını hep iyi tutan bir platform olmuştur. Sadece bir eklenti kurarak sistemi SEO ayarları ile uğraşmadan kullanabilirsiniz. Güvenlik konusunda ise wordpress gerçekten yetersiz kalmaktadır. Standart yükleme sürümünde SSL bağlantısı ve iki faktörlü kimlik doğrulama ile gelmediği için size sunduğu kutunun kapağı açık halde veriliyor. Popülerliği nedeniyle güvenlik konusu Wordpress üzerinde gerçekten büyük bir yük oluşturuyor. Binlerce eklentinin uygun güvenlik standartlarını uyguladığı konusu tam bir bilinmezlik içeriyor. Ayrıca platformun daha yeni sürümleriyle uyumlu olduğunu bilmeniz mümkün olmuyor.

Joomla’da durum farklılaşıyor. Arama motorlarında çıkabilmek ve tanınabilir olmak için fazladan ayar yapılması gerekiyor. SEO ayarları için bilgiye ve teknik bir yeterliliğe ihtiyaç duyulabilir. Güvenlik konusunda ise Joomla, Wordpress’e üstünlük sağlamış durumda. Sunulan standart paket SSL üzerinden bağlantı kurma ve iki faktörlü doğrulama için bir başka bağlantı kurma seçeneği ile birlikte buna ek olarak, güvenlik genişletmeleri seti sunuyor. Ayrıca geliştiricileri, bilinen güvenlik açıkları için eklentilerin listesini tutuyor.

Yorumlar: 0

Yorum Bırak