Web Yazılım

/ 0 Yorum

Web Yazılım

Web Yazılım: Geleceği Şekillendirmek Üzere!

İnsanlık, son 20 yılda teknolojik gelişmelerin ışığında büyük bir evrim döngüsünün içinde, web alanını gitgide genişletiyor. Web yazılımlarının günden güne artan önemi, nesnelerin interneti çağındaki rolünü pekiştirmek üzere…

Web yazılımları, internet sitelerinin algısını değiştirerek, hem yazılımcılar hem de kullanıcılar için görselliği, teknolojiyi ve kolaylığı bir arada sunarak sizce de devrim niteliğinde bir dönüşüm yaşatmadı mı? Ülkemizde, neredeyse hepimiz 90’lı yılların sonlarına doğru web ile tanıştık. Sitelerin görselliği ve işlev mekanizmaları o kadar hantal bir görüntü veriyordu ki o günleri bilmeyenler şu soruyu rahatlıkla sorabilir; “Word kullanarak mı yapıldı?”  İşte web yazılımları, günden güne büyük bir değişim yaşatarak kendi alanı dışına taştı.

Web yazılımı nedir?

Öncelikle bu sorunun cevabını kısa ve basitçe vermeye özen gösterelim. Tarayıcınızdan girdiğiniz bir web sitesinin ekranında yer alan bütün gördükleriniz (yazılar, resimler, videolar, vb.) aslında bir yazılımın eseridir.(Tabi ki Word’de yapılmıyor.) Yani o sitenin tasarımcısı veya yazılımcısının üzerinde günlerini harcadığı bir emek söz konusudur. En temel olarak HTML yazılımı kullanılmaktadır. Ekstra özellikler katmak isterseniz başka yazılımlara ihtiyaç duyarsınız.(.NET, ASP, PHP, Java Script, Flash, CSS gibi)

Geleceğin anahtarı: web tabanlı akıllı makineler

Dünyada an itibariyle, devletlerin ve şirketlerin kayıtları, veri tabanları hatta çalışan birçok otomasyon sistemi web üzerinden sistemlerle çalışmakta, yönetilmekte veya kayıt altına alınmaktadır. Günümüzde birçok girişimci, bu yapıların üzerine kafa yormakta hatta bunun üzerine kurulmuş birçok bağış sistemiyle çalışmalarını dünyaya duyurmaktadır.(Kickstarter, Indiegogo vs.)

Örneğin; Oteller, müşterilerinin tercihlerine göre sıcaklığı ve aydınlatmayı ayarlayabilir, hastanelerde kalp atışlarını izleyen aygıtlar uzaktan gözlemlenebilir, fabrikalarda çalışan makinelerin üretim hattındaki sorunlarının ne olduğu görülüp otomatik olarak çözüm üretilebilir. 1

Kimilerine saçma gelebilir. Bunlar şu an oluyor ve olacak olanların sadece başlangıcı. Zamanımız, çağımızın altın anahtarını elinde tutan internet ve web fenomeninin ortaya çıkış zamanıdır.

Günümüzdeki Web Yazılımları ve Gelecek

Yazılım dünyası; programlama dillerinin sürekli kendini yenileyen halleriyle karşımıza yeni yazılımlarla çıkmakta. HTML5, son zamanlarda deneme aşamasında da olsa yazılımcılar için daha basitleştirilmiş ve fonksiyonel olarak daha sağlam kalıplara oturtulmuş bir yazılım. H5’in günümüzde ki en büyük yeniliği; sadece web sitesi yapan bir yazılım olarak kalmaması. Web uygulaması geliştirilmesine izin veren yapısı sayesinde birçok cihazda birbirine bağlı şekilde kullanabilme özgürlüğünü sağlayabilmesidir.

Göründüğü gibi web yazılımları için zaman; dur durak bilmeden gelişim yolunda hızlanarak mesafeler kat etme zamanıdır. İnsanlık için geleceğin evrimi, yazılımlar tarafından yönlendirilebilen, ihtiyaçlarımız doğrultusunda ki her yerden birbirine bağlanabilen nesneler olacaktır.

Yorumlar: 0

Yorum Bırak