Elasticsearch Nedir?

/ 1 Yorum

Elasticsearch Nedir?

Elasticsearch; açık kaynak koduna sahip, java dili ile geliştirilmiş Lucene altyapısını kullanan, yaygın olarak dağıtılabilen ve kolayca ölçeklenebilir özellikleriyle kurumsal düzeyde bir arama motorudur. Büyük veri işleme kapasitelerine (Big Data) sahip şirketlerce (Verizon, Netflix, Symantec, Facebook, vs.)tercih edilen Elasticsearch, veri arama, sorgulamalar, içerik arama ve öneriler gibi işlemlerde yüksek performans gösterebilir yapısından dolayı tercih edilmektedir. Kapsamlı ve ayrıntılı bir API aracılığı ile erişilebilen Elasticsearch, veri keşfi özelliği sayesinde aramalarınızı hızlı ve kolayca yapabilmektedir.

Elasticsearch kullanım özellikleri

Günlük Analizi (Log Analytics)
Dijital pazarlama, reklam teknolojisi, oyun ve IoT gibi çeşitli uygulamalar sunan web siteleri, mobil cihazlar, sunucular, sensörler ve diğer siteler tarafından üretilen yapılandırılmamış ve yarı yapılandırılmış günlükleri analiz edebilirsiniz.

Tam metin arama (Full Text Search)
Müşterilerinize zengin bir arama deneyimi sağlamanıza olanak tanır. Arama sonuçlarını; fiyat, ürün özellikleri ve markalar gibi değer aralıklarında daraltılmasına imkan tanıyan işlevinin yanında gelişmiş arama kriterleri oluşturma yeteneği bulunmaktadır.

Dağıtılmış doküman mağazası
Uygulamanıza kullanımı kolay bir JSON belge tabanlı depolama platformu ile güç sağlar. Böylece milyarlarca belgeyi saklayabilen ve alabilen son derece performanslı uygulamalar oluşturabilirsiniz.

Gerçek zamanlı uygulama izleme
Elasticsearch, veriyi dizinler ve analize gerçek zamanlı olarak (bir saniyeden daha kısa sürede) erişilebilir hale getirir. Daha sonra verileri görselleştirerek kesinti ve sorunları tanımlamak gibi operasyonel analizler için Elasticsearch ile entegre olarak gelen Kibana’yı kullanabilirsiniz.

Elasticsearch’ın faydaları

Kullanımı kolay API seçeneği
Elasticsearch basit bir HTTP arabirimi olan, REST tabanlı API’lar sunar. Verilerinizi indeksleme, arama ve sorgulamak için kolaylaştıran JSON belgelerini kullanır.
Bolca ücretsiz araç ve eklenti seçeneği (Tool and Plug-ins) 
Elasticsearch, popüler bir görselleştirme ve raporlama aracı olan Kibana ile entegre olarak gelir. Ayrıca, önceden tanımlanmış şablonları kullanarak kaynak verilerini kolayca dönüştürmek ve verileri kendi dizininize yüklemek için Logstash ile dahili entegrasyon sunar. Buna ek olarak birçok açık kaynak eklenti elasticsearch’e zengin işlevler kazandırmanızı sağlar.
Hızlı
Elasticsearch, dağınık ters çevrilmiş dizinleri kullanarak, tam metin aramalarınız için çok büyük veri kümelerinden en iyi eşleşmeleri hızlı bir şekilde yapar.
En çok kullandığınız kodlama dili için destek
Elasticsearch geliştiricileri için çeşitli açık kaynak istemcileri bulunmaktadır. Java, Python, PHP, Java Script, Node.js, Ruby ve diğer birçok kodlama dili için destek vermektedir.

Yorumlar: 1

Yorum Bırak