Web Tasarımında Kullanıcı Deneyimi

/ 0 Yorum

Web Tasarımında Kullanıcı Deneyimi

Kullanıcı deneyimi açısından, işletmenizin ihtiyacına uygun ve estetik açıdan hoş bir görünüme sahip bir web sitesi oluşturmak için kolay gezinilebilen, bilgilendirici ve her cihaza duyarlı bir web sitesi oluşturmanız gerekir. Web ssitenizde bu bileşenlerden herhangi biri eksikse, müşteri çekme şansınız ve dönüşüm oranlarını artırma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Bu nedenle ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sergilerken hem işletmenizi yansıtan hem de kullanıcı deneyimini göz önünde bulunduran web tasarımları oluşturmanız gerekmektedir. Kullanıcı deneyimi; bir ürün veya hizmetin kullanımından ya da öngörülen kullanımından kaynaklanan kişinin algı ve tepkileri olarak tanımlanmaktadır.

Kullanıcı deneyimi neden çok önemlidir?

Kullanıcı deneyimi odaklanarak oluşturulmuş bir web site tasarımı, ziyaretçinin; erişimi, okuması ve sayfalar arası gezinmesi kolay olan bir tasarımdır. Burada kullanıcı deneyiminin web siteniz için bir konfor olduğunu düşünmeniz gerekiyor. Böylece kullanıcı deneyimini göz ardı etmiş rakiplerinizden sizi farklı kılarken, site trafiğiniz ve müşteri tabanınızın arttığını gün be gün gözlemlemeniz mümkün olacaktır.

Bu yorum sizleri tatmin etmediyse aşağıda vereceğimiz istatistiklerin, kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğunu göstereceğinden eminiz.

Kaynak: Adobe)

  • İnsanların yaklaşık %65’i düz bir web sayfasından çok kullanıcı deneyimi ön planda olan siteleri ziyaret etmeyi tercih ediyor.
  • İnsanların %40’ı yavaş yüklenen web sitelerini hemen terk ediyor.
  • Sitedeki içeriğin okunması için 15 dakika göz önüne alındığında, insanların üçte ikisi güzel tasarıma ve akıcı bir içeriğe sahip sitelerden bir şeyler okumayı tercih ediyor.




  •  
  •  
  •  

Kullanıcı deneyimi ön planda olan bir web sitesi nasıl oluşturulur?

Kullanıcı deneyimi ile oluşturulmuş bir web sitesi tasarlamanız o kadar da zor değildir. Planlama yaptığınız oluşum şemanıza ekstradan birkaç şey ekleyerek bu işi basitleştirebilirsiniz. Kullanıcı deneyimi konusunda yapmanız gereken ilk adım; web site tasarımına yaklaşımınızı değiştirmeniz gerektiğidir. Bu işin tamamının sadece görsellikle ilgili olmadığını ve bir web sitesini iyi yapan işleyişinin arkasında bir ar-ge olduğunu anlamanız oldukça önemlidir.

Kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak ve sitenizi optimize etmek için kullanmanız gereken bazı ipuçlarını sizler için derledik;

Sitenizin içerik yapısı

Müşterilerinize sağladığınız ürün veya hizmetin göz önünde olmasını sağlayın. Bilgilendirici, açık ve net içerikler kullanmanız oldukça önemlidir. Alakasız içerik yeni ziyaretçilerinizi uzaklaştırırken, sadık müşterilerinizi kaybetmenize sebep olabilir.

Responsive tasarım

Web sitenize erişen her insanın bir cep telefonu olduğunu unutmayın. Telefon ve tabletler için responsive (duyarlı) siteler oluşturmazsanız başarı şansınız oldukça azalacaktır. Eğer hala responsive tasarımlı bir web siteye sahip değilseniz zaman kaybediyorsunuz demektir.

A/B testi yapın

Ortalama bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamak için dikkatle oluşturulmuş bir web siteniz var mı? Cevap evet ise sayfanıza deneme sürümleri ekleyerek ziyaretçilerin farklı sürümlere ulaşmasını sağlayın. Ziyaretçi sitenizde gezinirken, okurken ya da araştırırken bu deneyimin konforu ile ilgili anketler düzenleyin. Böylece neleri sevdiklerini ve sevmediklerini sizlere söyleyeceklerdir. Sitenizi, kullanıcılardan aldığınız geri dönüşler ile güncelleyebilirsiniz.

Yorumlar: 0

Yorum Bırak