AMP Nedir?

/ 0 Yorum

AMP Nedir?

AMP* Nedir?

AMP Hakkında Bilmeniz Gerekenler
(*Accelerated Mobile Pages – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar)

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (Accelerated Mobile Pages), Google tarafından 2015 yılında geliştirilmiş, yine Google tarafından oluşturulmuş spesifik yönergeler etrafında, internet sayfalarının daha hızlı açılmasını sağlayan bir kodlama sistemidir. Basit bir ifade ile AMP, sayfaların normal HTML’den daha hızlı yüklenmesine(ve Google aramalarında önceden oluşturulmasına izin veren) statik içerik (kullanıcı davranışlarına göre değişmeyen sayfalar) için web sayfalar oluşturmanın bir yoludur.

AMP sayfaların bu kadar hızlı olmasını nasıl sağlar?

İnternet sayfasına girildiğinde, o site için yazılan HTML kodları, tarayıcının yüklemesi için kaynaklar listesi sunar. Sayfada ki reklamlar, resimler, kullanılan diğer kaynakların bir listesini vererek tarayıcının sayfayı sizin önünüze getirmesi için bir nevi çalışma planı sunar. Mobil sayfalar için (kullanılan cihazın donanımından bağımsız olarak) bu çalışma prensibi sayfanın yüklenmesi sürecini uzatmaktadır. AMP kayıtlı sayfalar bu kaynak listesini, (Google’ın belirlediği yönerge ve sınırlamalar doğrultusunda) Google önbelleğinden aktararak sayfanın daha hızlı işleme alınmasını sağlar.

AMP Sınırlamaları

AMP sayfalar, girilen internet sitesinde, içeriğin hızını ve okunabilirliğini artırmak için tasarlanmıştır. Sadeleştirilmiş HTML kodu ile bazı sınırlamalar eklenmiştir.(Google kendi sunucusunda barındırılmasına izin verdiği AMP uyumlu sayfanız için doğal olarak bazı kısıtlamalar getirmekte) Bunlar;

  • AMP projesi için geliştirilmiş JavaScript Kütüphanesi dışında herhangi bir JavaScript’e izin verilmiyor.
  • Sayfada ki resimler siz onlara doğru kaydırdıkça yüklenecek şekilde ayarlanmıştır.
  • CSS’inizin düzenli olması gerekmektedir.

 

AMP Neden Bu Kadar Önemli?

Kullanıcıların, herhangi bir blog, haber, makale okuma veya araştırma için mobilden Google araması yaptığını düşünelim. Google sıraladığı sonuçlarda, otomatik olarak AMP kayıtlı olan sayfalara öncelik vermektedir. Eğer sayfanızda AMP kaydı var ise yukarı sıralarda görünmek sizin için avantaj olacaktır. Ayrıca Google AMP sayfaları için arama sonuçlarında şimşek rozeti kullanarak hangi sayfanın AMP kayıtlı olduğu kullanıcılar tarafından rahatça görülebilmektedir.

AMP kayıtlı bir site kullanmanız için daha açıklayıcı bir örneklendirme yapalım. Örneğin, aynı konu ve içerikte yayın yapan 3 farklı site olduğunu düşünelim. Bu sitelerden yalnızca birinin AMP kayıtlı olduğunu varsayarsak, mobil arama sonuçlarında diğer sitelerin üzerinde görüneceğini söylememiz yanlış olmaz. Günümüzde, kullanım istatistikleri bakımından, masaüstü cihazların egemenliğinin mobil cihazlar tarafından ele geçirildiği bir dönemde, AMP kayıtlı sayfalar oluşturmanın ne kadar mantıklı olacağına kendiniz karar verin!

Daha fazla bilgi için;
www.ampproject.org

Yorumlar: 0

Yorum Bırak