Web Sitelerindeki Kullanılabilirlik Sorunları ve Çözümleri

/ 0 Yorum

Web Sitelerindeki Kullanılabilirlik Sorunları ve Çözümleri

Web sitelerindeki kullanılabilirlik sorunları ve çözümleri konusu web sitesi tasarımı ile uğraşan ve web sitesi sahibi kişiler tarafından sıklıkla araştırılan ve merak edilen bir konudur. Her web sitesinin tasarım aşamasında ya da tasarım aşaması bittikten sonra karşılaşabileceği çeşitli sorunlar vardır. Bu sorunların çözülmesi ile birlikte sağlıklı ve sağlam bir web sitesi yapılabilir. Web sitelerinin kullanılabilirlik sorunları ve çözümleri kısaca şunlardır. 

Metin Okunamayacak Kadar Küçük 

Metin okunamayacak kadar küçük sorunu en sık görülen sorunlardan biridir. Web sitesi tasarımlarından en önemli noktalardan biri metinlerin ekranda okunabilecek kadar büyük olmalarıdır. Google ve diğer tarayıcılar bazı durumlarda web sitesi üzerinde yer alan yazıların okunamayacak kadar küçük olduğunu düşünür ise bunu bir sorun olarak anlamakta ve bu durumu kullanılabilirlik sorunu olarak işaretlemektedir. 

Bu sorunun çözümü için sayfalarda bulunan yazının font ve size oranları değiştirilmelidir. İlgili alanlar font-size değerleri en az 15px ya da 1.2em olarak ayarlanmalıdır.  

Bazı durumlarda da başlıklar çok uzun olabilir. Bu gibi hataların karşılaşılması durumunda ise ilgili başlığa ya da paragrafa css kodu eklenmelidir.  

Tıklanabilir Ögeler Birbirine Çok Yakın 

Tıklanabilir ögeler birbirine çok yakın hatası da sık görülen hatalardan biridir. Google ve diğer tarayıcılar web sitelerinde bulunan linklerin birbirine yakınlığını inceler. Eğer bu yakınlık oranları sabit bir değere göre çok farklı ise bunu bir sorun olarak adlandırır. Web sitelerinin kullanılabilirlik sorunları ve çözümleri alt başlığında incelenen bu durumun düzeltilmesi gereklidir. 

Bu sorunun çözümü de ilgili id ya da class’a margin-right:5px ya da daha fazla değer verilerek yapılır. Kullanım amacına ve web sitesi tasarımına göre yükseklik ve genişlik değerleri optimize edilebilir. 

İçerik Ekrandan Daha Geniş 

İçeriğin ekrandan geniş olması da sık karşılaşılan bir hata türüdür. Bu durum kullanıcı kişilerin içeriği görüntülemek için ekran yakınlaştırmasını değiştirmesi ya da ekranı kaydırması gibi işlemler yapmalarına sebep olur. Google ve diğer tarayıcılar tarafından bu bir hata olarak nitelendirilir. 

Bu sorunun çözümü için öncelikle taşan alanlar tespit edilmelidir. Ardından da gerekli optimizasyonlar yapılmalıdır. Taşma bir id veya class üzerinde tespit edilirse bu alanların css koduna (-) padding eklenir ya da margin değerleri optimize edilir.  

Görünüm Ayarlanmadı 

Görünüm ayarlanmadı hatası sık karşılaşılan hata türlerinden biridir. Kullanıcıların görüntülediği internet sayfasının genişlik ölçüleri ile ilgilidir. Eğer görünüm meta etiketi doğru şekilde yapılandırılmaz ise, bu hata alınır.  

Bu sorunun çözümü için ise web sitesinin en üst kısmında yer alan header bölümüne <meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1″> kodu eklenmelidir. Bu kodun eklenmesi ile birlikte görünüm optimal koşullara kavuşur.  

Web sitelerinin kullanılabilirlik sorunları ve çözümleri belirtilen yöntemler gibi olmak ile birlikte çok daha farklı sorunlar da bulunmaktadır. Bu sorunların çözümleri için de bir SEO uzmanından danışmanlık almak kişilerin faydasına olacaktır.  

Yorumlar: 0

Yorum Bırak