Https Nedir?

/ 0 Yorum

Https Nedir?

İnternet kullanıcılarının son günlerde çok sık sorduğu bir soru bu. https nedir? Alışılmış olan http (Hyper Text Transfer Protocol) şimdi birçok sitede kendini https olarak gösteriyor. Bunun önemli bir sebebi de,SEO uzmanları bu konuda; güvenlik sertifikasına sahip olan sitelerin google sıralamasına %5 pozitif etki yaptığı iddialarıdır.

Bu google tarafından kesin bir bilgi olarak aktarılmadı fakat özellikle alışveriş sitelerinin güvenli olduğu düşüncesi kullanıcıların o siteye güvenini sağlaması ve buna bağlı olarak site trafiğinin artması sözkonusu olabilir. Bu da dolaylı olarak sitenin hit alması ve sıralamada yükselmesi anlamına gelebilir.

Bu kısacası bir site güvenlik göstergesidir. Yani başında HTTPS olan bir web sitesi güvenlik sertifikasına sahiptir. Güvenlik sertifikası olan sitelerde yapacağınız her işlem bir güvenlik protokolünden geçerek korunur. Böylece bilgi güvenliğiniz sağlanmış olur. Özellikle e-ticaret sitelerinde, kredi kartıyla ödemeyaptığınız sitelerde ve kişisel bilgilerinizin kaydedildiği sitelerde güvenlik sertifikası olmak zorundadır.

HTTPS Nedir?

Güvenlik sertifikasıyla çalışan bir web sitesinin adres çubuğunda başında https, ve “Güvenli” ibaresi görürsünüz. Burada kullanacağınız gizli bilgiler (kredi kartı vs.) bir şifreleme kullanılarak direkt olarak banka tarafına gönderilmektedir. Yani web sitesinin veri tabanına bilgileriniz kaydedilemez ve alışveriş güvenliğiniz sağlanmış olur. Çok düşük olan kredi kartı bilgilerinin kötüye kullanılmaması da garanti altına alınmış olur.

HTTPS Zorunlu Mu?

Bu konuyla ilgili birçok site sahibinin kafası karışmış durumda. “Web sitemde SSL (Güvenlik Sertifikası) olmak zorundamı?” Tabiki güvenlik sertifikası her web sitesinde olmak zorunda değil. Hatta gereksiz olduğunu söylemek yanlış olmaz. Örneğin kurumsal bir web sitesinin ya da üyelik ve bilgi akışının olmadığı bir web sitesi için SSL gereksiz bir zaman ve para kaybı olacaktır. Ayrıca Google’daki pozisyonunuza da bir katkısı olmayacaktır.

Hangi Sitelerde HTTPS Olmalıdır?

Güvenlik sertifikasının olması zorunlu olan e-ticaret sitelerinde ve bilgi güvenliği gerektiren, kişisel bilgilerinizi kaydeden tüm sitelerde güvenlik protokolünün olması gereklidir. Tabiki bu zorunluluğa uymayan web siteleri de oldukça fazladır. Tarayıcılar bu durumda kullanıcının uyarılması maksadıyla önlem olarak, bilgilerinizi kaydederken sitenin güvenli olmadığını ve işleme devam edip etmeyeceğinizi sorar. Siteye vereceğiniz bilgiler çok gizli değilse işleminize devam edebilmeniz onayınızdan sonra mümkün olabilecektir.

HTTPS avantajları

  • Sitenizin https olması kullanıcılar tarafından güven uyandırıcı bir etkiye sahip olacaktır.
  • Güvenli alışveriş siteleri daima daha fazla müşteri potansiyeline sahip olacaktır.
  • Sadece e-ticaret siteleri için değil kurumsal birçok site için bir prestij sağlayacaktır.
  • Google web sitenizi güvenlik sertifikasına sahip olduğu için güvenilir olmayan rakiplerinize göre daha önde çıkaracaktır.
  • https protokolü ile çalışan siteler için daha hızlı yüklenecektir.

Yorumlar: 0

Yorum Bırak